Научниците открија зошто толку сакаме чоколадо: Не е заради шеќерот

popara23 јануари, 20231min00
a2b80ce499d163af5a71c64d5d0037a6929f1820

Дали сте и вие љубители на чоколадо, можете ли да го јадете неограничено и да се запрашате што е толку неодоливо во овој деликатес?

Истражувачите од Универзитетот во Лидс во Англија велат дека го пробиле кодот за тоа што го прави чоколадото толку неодоливо. Тие ги известуваат своите наоди во новата студија објавена во ACS Applied Materials and Interfaces. Истражувачите велат дека голем дел од желбата се сведува на тоа како се топи чоколадото во устата. До овој заклучок дошле откако го испитале секој механички чекор во процесот на јадење чоколадо, пишува Healthline.

Зошто чоколадото носи такво задоволство?

Резултатите од нивната студија сугерираат дека луѓето сакаат чоколадо главно поради чувството и текстурата на содржината на маснотии на нејзините најоддалечени слоеви, кои се распаѓаат во нашата уста додека џвакаме. Задоволството што го добиваме од јадењето чоколадо доаѓа главно од начинот на кој нашиот јазик и плунковните жлезди комуницираат со содржината на маснотии во чоколадото.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma