Нема добри или лоши шеќери, разликата е само во количината…
Чоколадите, газираните сокови, слатките… и сите намирници кои содржат рафинирани шеќери можат да предизвикаат зависност, а често се прославуваат како „неверојатното и неизбежно“ задоволство и порок од кој последен ќе се откажеме. Нутриционистките Ивана и Дијана даваат неколку корисни совети кои можат да ви помогнат да ја надминете зависноста од слатки и на тој начин да го подобрите вашето здравје.
– Потребни се околу триесет минути за мозокот да го препознае видот на шеќер што се внесува во телото и соодветно да ги распореди во телото. Нема добри или лоши шеќери, разликата е само во количината. Кога јадеме слатки, кои се претежно едноставни шеќери, што значи дека нашето тело брзо ги разградува и побрзо завршуваат во нашата циркулација од сложените шеќери, ако не ги користиме за пократок временски период, тие се складираат во форма на масно ткиво – објаснува нутриционистката.
Потребата за слатки зависи многу од нашата психолошка состојба, многу често посегнуваме по слатки кога не се чувствуваме најдобро, додава таа. Ова е всушност еден од начините личноста да се чувствува „подобро“ во моментот. И со тоа запаѓате во маѓепсан круг, бидејќи слатките стануваат примарен начин на регулирање на чувствата, т.е. стануваат утеха.
Како да се ослободите од зависноста од слатки?
Најдобар начин да се ослободите од зависноста од слатките е правилно да се храните, да консумирате доволно протеини, здрави масти и сложени јаглехидрати, а со тоа ќе се намали потребата за брза енергија – едноставниот шеќер.
– Кога веќе некое време сме на здрава исхрана, после тоа ќе се смени вкусот на слатките, тие ќе бидат претерано слатки или солени и затоа нема да ни се допаѓаат како порано – советуваат тие.
Еден од начините е да ги исфрлите сите слатки и грицки од дома, за во кризни ситуации да бидете принудени да изберете поздрав оброк.
– На телото му треба време да се навикне на новата диета, која му одговара, а вие да усвоите здрави навики и да уживате во оброците – предлага Ивана.
Забрането овошје
Рафинираните шеќери меѓу другото се честа причина за дебелина, кардиоваскуларни заболувања, кариес, дијабетес…, а нутриционистката и диететичар, Дијана Радетиќ, нагласува дека треба да се дисквалификува вештачкиот поим за слаткото како неизбежно и врвно задоволство.
– За слатките постои репутација на „неверојатно и неизбежно“ задоволство и порок од кој последен ќе се откажеме. Вистината е дека тие навистина немаат никаква хранлива вредност за нашето тело, тие се празни калории кои на крајот предизвикуваат зависност, чувство на вина и го оштетуваат здравјето. Секако, не треба да се биде 100 отсто ексклузивен, туку умерен, бидејќи со ексклузивноста се зголемува важноста на „забранетото овошје“ – вели таа и советува:
* Одредете време за слатки. Нека тоа биде мал десерт после здрав оброк или дел од ужина
* Одредете ја количината, т.е. „грицкајте како глушец“ – кога се грицка полека се јаде помала количина, а уживањето е поголемо
* Наместо купени слатки, направете колачи, слатки пити, кифлички… На овој начин можете да го контролирате, намалите, па дури и да го елиминирате внесот на додаден рафиниран шеќер.
* Кога станува збор за специјални пригоди и празници – нема забрана, само контрола на количината