Лимонот е преполн со витамин Ц и има бројни здравствени придобивки за организмот.
Но најздравата варијанта е замрзнат лимон и тоа треба да се консумира заедно со кората, бидејќи таа е всушност најздравиот дел од ова цитрусно овошје.
Лимоновата кора го регулира крвниот притисок, има антидепресивно дејство и ослободува од тешкотии, стрес и раздразливост. Освен тоа, го алкализира телото и ја регулира Ph-вредноста на крвта.
Но лимонот не може долго да стои, па ако не го искористите навреме, почнува да скапува. Постои трик за да го надитрите тој процес и секогаш да го имате овој цитрус, кога и да ви е потребен.
Со ставањето на лимонот во замрзнувач, подоцна ќе можете да го користите не само плодот, туку и кората, која секогаш дава убав вкус во десерти. Уште една добра работа кај замрзнувањето лимон е тоа што така полесно ќе можете да го искористите.
Замрзнатиот лимон е многу помоќен од хемотерапијата во борбата против рак, покажало истражување на Универзитетот Станфорд.
Истражувањето покажало дека силните нутриенти во кората на лимонот можат да ги уништат клетките на рак кај 12 видови рак, вклучувајќи и некои од најсмртоносните, како што се на простата, дебело црево, панкреас и бели дробови.
Процесот не е комплициран, но важно е да следите одредени чекори за да добиете што подобар резултат.
- Одберете лимон што нема меки делови и темни дамки по него.
- Прво, измијте го плодот со вода, а ако имате овошен детергент, можете и со него.
- Друга опција е да измешате вода и оцет, а тоа е ефикасен начин на отстранување пестициди.
- Пригответе кесички за замрзнување, кои имаат затворач.
Лимонот можете да го замрзнете цел, изрендан, како лимонов сок, исечкан на резанки или само кората од лимон.