Кога ќе чуете што се случува со кромидот во фрижидер, никогаш повеќе нема да го чувате таму!

popara20 февруари, 20231min00
Crni-luk-2048x1365 (1)

Храната може да остане во фрижидер со денови и затоа за многумина е логично решение да го стават кромидот во делот за зеленчук.

Така, според експертите, тие прават голема грешка.

– Кромидот впива повеќе влага во фрижидерот, па побрзо се расипува. Скробот, исто така, побрзо се претвора во шеќер во ладна, влажна средина, вели Кристен Фармер Хол, готвач и косопственик на слаткарница во Бирмингем.

Ако го оставите кромидот во фрижидер, скробот на ниска температура ќе се претвори во шеќер. Ова логично води до промена на структурата на кромидот, па тој станува гаден.

Значи, каде треба да складираме кромид?

Идеално е ладно, темно и суво место, по можност во мрежа или хартиена кеса за да се дозволи воздухот да стигне до него.
Вака складираниот кромид може да трае 30 дена.

Ако го чувате во оставата, каде што е на собна температура, кромидот може да се користи седум дена.

Има уште една грешка кога станува збор за складирање на кромид. Многу луѓе ги чуваат остатоците во фрижидер до следното време за готвење, а на нив може да се соберат опасни бактерии.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma