Супа од палачинки или – Flädlesuppe – е популарно јадење во Германија, особено во нејзините јужни делови. Тоа е бистра супа направена од супа од месо, на која наместо тестенини се додаваат ленти од печени палачинки.
Палачинките испечете ги на вообичаен начин, завиткајте ги и исечете ги на ленти дебели околу еден сантиметар, а потоа прелијте ги со врелата супа. Исечете свежо сечкан магдонос над сè.
Со оглед на тоа што оваа супа е направена од само неколку едноставни состојки, пожелно е да се користат само најдобрите. Можете да користите инстант залиха од кесичка/коцка или да зготвите сами од коски, моркови, кромид и целер.
Колку подобра залиха имате, толку пофина ќе биде супата. Ако не јадете месо, не грижете се. Можете да направите супа од зеленчук.
Состојки:
1 литар супа од месо
80 мл млеко
60 гр брашно
1 јајце
сол по желба
свеж магдонос
растително масло по желба
Подготовка:
Направете смеса за палачинки од млеко, брашно, јајца и сол. Печете ги во загреана тава со малку маснотии на вообичаен начин. Свиткајте ги и исечете ги на ленти дебели околу еден сантиметар.
На секоја чинија ставете по една исечена палачинка и прелијте ја со загреаната супа.
Послужете ја супата со сечкан свеж власец. Добар апетит!