Ако го промените садот за готвење, го исечете изгорениот дел, употребите компири и додадете кисела состојка, постои можност да ја зачувате изгорената храна.
На сите ни се случило да ни загори храната кога пржиме или печеме. Сепак, постојат начини да ја зачувате.
Променете го садот за готвење
Во случај да изгори само дното на тенџерето, најлесниот трик е да го смените тенџерето и да избегнете гребење и мешање на изгорената храна.
Исечете го изгорениот дел
Доколку одредено парче месо, зеленчук или некоја намирница загори за време на готвењето, едноставно отстранете го тој дел. На тој начин, можете да избегнете расипување на остатокот од јадењето.
Користете компири
Да, добро прочитавте. Во случај на изгорена храна, компирот е намирница која може да ја спаси, бидејќи ги апсорбира мирисите и вкусовите на храната. Ако сте ја изгореле храната, можете да ги изгребете тие делови и исечете компирите и да ги додадете во садот. Потоа продолжете да готвите/печете го садот на тивок оган. На крај, само отстранете го компирот или ако одговара на вашиот рецепт, можете да го оставите внатре.
Додадете кисела состојка
Ако храната е малку изгорена, додадете кисели состојки и избалансирајте го вкусот. Можете да изберете помеѓу сок од лимон, оцет, бело или црвено вино, домати, во зависност од јадењето.