Доколку се грижите за исхраната, треба да знаете дека постојат таканаречени „скриени“ шеќери, кои можат да влијаат на вашето здравје.
Нутриционистката Наташа Ѓукиќ ова подетално го објасни:
– Додадени, односно скриени шеќери се оние што дополнително се додаваат во разни намирници и пијалоци при подготовката, што значи дека не вклучуваат природни шеќери кои веќе се наоѓаат, на пример, во овошјето и млекото.
Овие шеќери се сè подостапни и распространети, а се повеќе се поврзуваат со проблеми како што се дијабетес, срцеви заболувања, дебелина, висок крвен притисок, проблеми со меморијата како деменција и Алцхајмерова болест.
Шеќерот сега се поврзува дури и со рак и други состојби и болести поврзани со слаб имунитет – вели нутриционистот и открива некои од намирниците кои содржат најголеми количини на „скриени“ шеќери:
– Џемови
– Овошни јогурти
– Пченкарни снегулки
– Кечап
– Путер од кикирики
– Преливи за салата
– Конзервирано овошје
– Кофеински пијалоци