Што не треба да се прави после јадење: По оброкот (тука мислиме на ручек или појадок), обично имаме неколку минути да одвоиме и да го трошиме тоа време на некои познати активности или активности кои ни помагаат да се опуштиме.
Сепак, некои од овие навики не се секогаш добри за нашето здравје, иако ни делуваат корисни и прилично безопасни, со текот на времето можат да доведат до лоши симптоми и сериозни здравствени проблеми.
Имајќи предвид дека многумина не знаат за нив, ќе издвоиме некои од најчестите:
1. Спиење – дремење
Спиењето после јадење може да доведе до непријатни симптоми кои укажуваат на дигестивни проблеми. Многу луѓе мислат дека спиењето после јадење е исто така добро за здравјето, но тоа не е точно. Таквиот сон е лош за варењето. Кога телото е во лежечка положба, желудечните сокови не ја покриваат целосно храната во желудникот и се нарушува нормалната апсорпција на хранливите материи. Покрај тоа, хранопроводникот може да страда, бидејќи киселината на желудникот влегува во неа, предизвикувајќи чувство на печење.
2. Пушење
Не е тајна дека оваа лоша навика многу лошо влијае на состојбата на белите дробови и кардиоваскуларниот систем, но многу луѓе не знаат дека е особено штетно да се пуши после јадење. Факт е дека никотинот го врзува кислородот неопходен за процесот на варење, а тоа ја олеснува апсорпцијата на канцерогените материи.
3. Јадење овошје
Слатка, хранлива и одлична замена за традиционалните десерти. Овошјето најдобро се консумира на празен стомак, на пр. наутро или неколку часа по јадење. За нивното варење се потребни различни ензими, а на природниот шеќер (фруктоза) му треба подолго време за да се вари. Варењето на друга храна може да ги попречи овие процеси. Ако не постои таква пречка, телото подобро ќе ги апсорбира хранливите материи содржани во овошјето. Тоа се, пред сè, влакна и едноставни шеќери кои му даваат енергија на телото. Ако јадете овошје по обилен оброк, остатоците остануваат долго време во стомакот. Тие можат да предизвикаат варење, зголемено формирање на гасови и други непријатни симптоми.
4. Туширање
Туширањето помага да се опуштите и да ја подобрите циркулацијата, но не го практикувајте после оброк. Тогаш може да го наруши функционирањето на дигестивниот систем. Факт е дека оваа процедура го стимулира протокот на крв во рацете и долниот дел од телото, а помалку крв тече во стомакот. Поради тоа почнува полошо да делува на варењето на храната и често се јавуваат воспаленија, болки и тежина во стомакот.
5. Пиење ладна вода
Не се препорачува да се пие ладна вода за време и после оброк, бидејќи може да го наруши варењето на храната. Хранливите материи се апсорбираат полошо, процесот на формирање на варење е нарушен.
6. Пиење чај
Чајот е здрав напиток, но не се препорачува да се пие после оброк. Танините содржани во чајот се комбинираат со железото и ја попречуваат неговата апсорпција. Како резултат на тоа, апсорпцијата на железо може да се намали за 87%, што е патот до анемија.
7. Одење или трчање
Погрешно е да се мисли дека вежбањето после оброк е многу корисно, бидејќи помага да се согорат калориите и да се намали телесната тежина. Секако, трчањето и пешачењето се многу корисни форми на физичка активност, но ако ги правиме веднаш после јадење, не му користиме на телото, туку му штетиме. Ова го попречува процесот на варење. Затоа, можете да ги правите само кога ќе поминат најмалку 30 минути по јадење (а времетраењето на одење или трчање во овој случај не треба да надминува 10 минути).