Научниците од Индискиот национален институт ги поткрепуваат своите заклучоци со факти и сметаат дека гуавата е најкорисното овошје на светот. Гуавата ги фаворизира нутриционистите и научниците ширум светот. Тајната е во огромната количина на витамин Ц што го содржи. Научниците открија дека содржи пет пати повеќе аскорбинска киселина отколку, на пример, лимонот.
Гуава, исто така, содржи многу антиоксиданси кои промовираат регенерација на клетките, што значи дека ја потиснуваат нашата возраст. Во комбинација со витаминот Ц, излегува дека е вистинска помош за имунолошкиот систем и многу болести може да се повлечат.
Гуава е со големина колку круша, но мириса на цитрус и тоа не е чудно, бидејќи содржи толку многу витамин Ц. Пулпата има слатко-кисел вкус, во зависност од степенот на зрелост, може да биде кисела или обратно, послатка.
Гуавата е широко распространета во тропските предели, типично овошје на Јужна Америка, Африка и Југоисточна Азија, но во нашите краишта може да се најде во подобро опремени супермаркети.