Намирници кои треба да ги јадат анемични луѓе: Го зголемуваат нивото на хемоглобин во крвта

popara11 април, 20231min00
shutterstock1512081263-830x0 (1)

Железото игра многу важна улога во многу метаболички процеси во телото. Учествува во синтезата на хемоглобинот, кој транспортира кислород од белите дробови до сите клетки во телото, потоа во синтезата на миоглобинот, кој е резерва на кислород во мускулите, како и многу есенцијални ензими, го поддржува растот и ја зајакнува отпорноста. на инфекции.

Недостатокот на железо во телото предизвикува анемија.

Главната карактеристика на анемијата е намалената способност на крвта за транспорт на кислород, поради намалената концентрација на хемоглобин.

За да го подигнете нивото на хемоглобин и да ја зајакнете крвта, збогатете ја вашата исхрана со овие намирници.

1. Овошје и зеленчук

Во секојдневната исхрана треба да вклучите кељ, калинка, пиперки, спанаќ, портокали, јагоди, лимони, репка, коприви и зеленило.

Направете смути или салата и уживајте.

2. Јаткасти плодови и семиња

Познато е дека јаткастите плодови се здрави, па затоа е препорачливо редовно да јадете семки од тиква, ф’стаци, бадеми, кикиритки, лешници и ореви.

3. Протеини

Доколку имате анемија, препорачливо е да внесувате протеини. Можете да го направите ова со јадење јајца, лова, говедско месо, лосос и пилешко бело месо.

4. Мешунки и житарки

Пожелно е да се јаде наут, грав и леќа, бидејќи сите три намирници се одличен извор на железо. Што се однесува до житарките, вклучете киноа и овес во вашата исхрана.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma