Разбиваме митови: Дали е подобар БЕЛИОТ или ИНТЕГРАЛНИОТ ориз?

popara21 април, 20231min00
6ece9908dd8c89f8a40c786763f9261de1ffd974

Формално, кафеавиот и белиот ориз се едно исто. Но, кафеавиот е нерафиниран, односно производ од цело зрно, а белата е неговата „поубава верзија“. На многумина им е попознат, но мора да разберете дека кога се лупи оризот, ја губи својата надворешна обвивка (трици), која содржи многу влакна – 5 пати повеќе отколку во белиот ориз, како и микробот кој се состои од голема количина на витамини, минерали и протеини и здрави масти. Покрај тоа, има понизок гликемиски индекс, што значи дека е подобро за оние кои треба да го контролираат нивото на шеќер во крвта.

Дали ова значи дека не треба да јадете бел ориз?

Нутриционистите не инсистираат на ова. Да, кафеавиот ориз е похранлив и поздрав, но разликата не е толку голема. Недостатокот на влакна и протеини можете да го надоместите, на пример, со зеленчук, како што е спанаќот.

Во исто време, белиот ориз има свои предности: поздрав е за луѓето кои имаат проблеми со гастроинтестиналниот тракт, идеален е за ужина пред тренинг поради едноставните јаглехидрати. Зајакнатиот бел ориз содржи повеќе фолати од кафеавиот ориз, речиси исто количество селен и малку помалку магнезиум, манган и витамин Б3.

А како плус на белиот ориз, можете да ја земете во предвид неговата цена, рокот на траење до 2 години и вкусот. Кафеавиот ориз има тенденција да биде погуст и потребно е подолго да се готви.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma