Без разлика колку едноставно изгледаат некои јадења или задоволства, постојат ситуации кога тие не успеваат. Може да бидете искусна домаќинка, но ако никогаш не сте направиле некое јадење, можеби ќе згрешите. Таков е случајот со гризот.
Ова е многу едноставен деликатес кој го јадеме цел живот, но мора да се следат точните мерки за да успее. Често се случува да истурите повеќе гриз или помалку млеко, па мора да го поправите. Но, ако се држите до овој рецепт, нема шанси да не успее. Она што е важно да знаете е дека 100 мл млеко секогаш содржи 1 лажица гриз и 1/2 лажица шеќер.
Состојки:
1 литар млеко
10 рамни лажици гриз
5 лажици шеќер
додатоци по желба (овошје, чоколадо…)
Подготовка:
Истурете го млекото во ѓезве и почекајте да зоврие, но внимавајте да не изгори. Намалете ја топлината, а потоа истурете го гризот со постојано мешање. Гответе уште 2-3 минути со постојано мешање. Додадете шеќер во готовиот гриз, измешајте, па истурете во сад. Украсете со чоколадо, какао, цимет, овошје…