БАНАНАТА е премногу зелена? Еве како можете да и помогнете ПОБРЗО ДА СОЗРЕЕ

popara6 мај, 20231min00
27cbf3e37a95c069104df174d17586133c0064c9

Овие плодови често се берат незрели за да се спречи предвремено расипување. Но, ако сте купиле зелени банани, процесот на зреење може да се забрза…

Сакате да јадете зрела банана, но не сакате да чекате да созрее? Користете еден од овие методи.

Ставете ја со овошје или зеленчук со висока содржина на етилен

Тоа се јаболка, домати, авокадо и дињи. Етиленскиот гас што го содржат е природен растителен хормон кој го стимулира зреењето. Самите банани го произведуваат, а кога бананата е целосно зрела, концентрацијата на етилен е максимална. Во веќе зрелите плодови, етиленот ќе служи како еден вид активирач – покрај него, бананата ќе произведува ензими кои ги уништуваат клеточните ѕидови. Месото ќе стане помеко и послатко на вкус. Едно или две јаболка или домати во близина ќе бидат доволни за да и помогнат на бананата да созрее.

Спакувајте ги во хартиена кеса

И ставете ги на топло место. Значи, етиленот ќе се ослободи побрзо и нема да оди никаде, односно неговата концентрација ќе биде поголема, а процесот на зреење ќе се забрза. А за процесот да оди уште побрзо, комбинирајте ја оваа ставка со претходната и ставете јаболко или друга, позрела банана во кесичката со банана.

Загрејте ги во микробранова или рерна

Само 20-30 секунди во микробранова печка се доволни за бананата да биде мека и послатка. Не е потребно да ја чистите, туку треба да направите неколку дупки во неа со чепкалка за заби или вилушка. Што се однесува до рерната, мора да се загрее на 150 степени, а бананата печете ја околу 30 минути.

Ставете во замрзнувач

Ѕидовите на клетките се уништуваат и под влијание на многу високи и на многу ниски температури. Значи, ако ставите незрела излупена банана во замрзнувач, а по неколку часа ја извадите и оставите да се одмрзне, ќе стане многу помека, како да е зрела.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma