За подобро функционирање на организмот
Пробиотиците можат да помогнат да се намали ризикот од развој на алергии, особено кај доенчиња и деца. Пробиотиците се корисни бактерии кои можат да имаат здравствени придобивки.
Јогуртот, кефирот и ферментираната храна (на пр. кисела зелка, кисели краставички) се богати со пробиотици.
Пробиотиците може да се консумираат и како додаток во исхраната. Некои студии сугерираат дека пробиотиците може да помогнат да се намали ризикот од алергии, особено кај доенчињата.
Не е целосно истражено како точно пробиотиците помагаат во спречување на алергиите.
Се смета дека пробиотиците го поттикнуваат растот на корисни бактерии во цревата, помагајќи да се спречи прекумерен раст на бактерии што може да придонесе за развој на алергии.
Пробиотиците исто така можат да помогнат во регулирањето на имунолошкиот систем и да го намалат алергиското воспаление.