Ароматичниот босилек може на секое јадење да му даде нов „вкус“, да го направи поразлично и попривлечно, но неговата посебна вредност е што има и лековити својства, особено ако е свежо набран…
Босилекот е ароматична билка која често се користи како зачин во готвењето. Сепак, многу луѓе не знаат колкава е хранливата и медицинската вредност на овој неверојатен зачин. Еве седум добри причини зошто треба да го користите почесто.
Богат со антиоксиданси
Босилекот е богат со антиоксиданси, кои помагаат во борбата против слободните радикали во телото. Слободните радикали се молекули кои можат да ги оштетат клетките и ткивата, што може да доведе до разни болести. Антиоксидансите во босилекот помагаат во спречување на оштетување на клетките и може да го намалат ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања, дијабетес и рак.
Може да го подобри варењето
Босилекот го подобрува варењето. Еден од начините на кои тоа го прави е со зголемување на производството на стомачна киселина, која е неопходна за правилно варење на храната. Покрај тоа, овој зачин содржи влакна кои го одржуваат здравјето на дигестивниот систем.
Може да го намали воспалението
Оваа ароматична билка содржи соединенија кои имаат антиинфламаторни својства. Тие можат да помогнат да се намали воспалението во телото, што може да го намали ризикот од хронични болести како што се артритис и кардиоваскуларни болести.
Го ублажува стресот
Босилекот делува смирувачки на организмот и помага во намалување на стресот. Истражувањата покажаа дека консумирањето босилек може да го намали нивото на кортизол, хормон кој се ослободува во телото за време на стресни ситуации.
Пријател на срцето
Оваа билка го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем на неколку начини. На пример, помага да се намали нивото на холестерол во крвта и да се намали крвниот притисок, кои заедно го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
Може да го подобри имунитетот
Босилекот е богат со витамин Ц, кој е важен за зајакнување на имунолошкиот систем. Покрај тоа, содржи и други хранливи материи кои помагаат во одбраната на телото од инфекции.
За здрава кожа
Босилекот содржи антиоксиданси кои помагаат да се спречи оштетување на кожата од слободните радикали. Покрај тоа, има антимикробни својства кои ги спречуваат инфекциите на кожата.
Покрај сите овие предности, ова ароматично растение е нискокалорично и богато со вкус, што го прави одличен додаток за речиси секое јадење. Можете да го додадете во се, од салати и тестенини до супи и чорби. Можете да направите и освежителен пијалок од босилек со додавање на неколку листови во водата.