Фритата, италијанска верзија на омлет, се прави со зеленчук и е идеален избор за нутритивно богат утрински оброк.
За разлика од обичниот омлет, во фритатата се додава многу свеж зеленчук. Се подготвува брзо и лесно, и гарантира добар почеток на денот.
Состојки:
– 5 јајца
– 1 пиперка
-1 морков
– 1 стебленце праз
– 1 домат
– 200 грама спанаќ
– магдонос
сол, бибер, масло
Подготовка:
При подготовка на фритата, кромидот прво се пржи на загреано масло. Зеленчукот се сече на мали коцки.
Во изматените јајца се додава сецканиот зеленчук, спанаќ, сол и бибер.
Истурете ја целата смеса во загреаната тава. Покријте ја тавата и печете околу пет минути. Потоа фритатата ставете ја во рерна загреана на 200 C и печете ја.
Кога фритатата е готова, исечете ја на триаголници.