Што се однесува до мастите кои се користат во готвењето, маслиновото масло е незаменлив и најздрав избор.
Не само што е ценетo поради неговиот фантастичен вкус, туку е и исклучителнo разновидно, погодно и за солени и за слатки јадења. Тоа е исто така преполно со здравствени придобивки, особено кога посегнувате по екстра девствената сорта. Но, дали маслиновото масло се расипува?
Маслиновото масло, како и секое друго масло, не трае засекогаш. Светлината, топлината и кислородот го разградуваат маслото со текот на времето, предизвикувајќи со текот на времето да се расипе. Ова секако влијае и на вкусот и на исхраната, па доколку не сакате да уништите совршено добра чинија тестенини или да ги намалите сите тие моќни фитонутриенти, внимавајте со маслиновото масло и фрлете го ако не е добро.
Како да знаете дали вашето маслиново масло се расипало
Според Real Simple, исто како што можете да мириснете млеко за да видите дали е кисело, вашиот нос е вашиот најдобар пријател кога станува збор за оценување на маслиновото масло. Помирисајте го за да видите дали мириса свежо, а ако сè уште не сте сигурни, пробајте го.
Ако маслото има вкус или мирис на застарени јаткасти плодови, боички, стар кармин и остава мрсно, восочно чувство во устата – веројатно е при крај. Ако не ве потсетува на нешто свежо и вкусно, веројатно му поминал рокот.
Дали можете да користите маслиново масло со поминат рок?
Мали количини на маслиново масло со поминат рок нема да ви наштетат, но некои истражувања сугерираат дека ваквото масло во редовна ротација може да предизвика здравствени последици за оние кои го користат долго време.
Кога маслото ќе оксидира и ќе се здрви, здравите масти во екстра девственото маслиново масло се распаѓаат и почнуваат да се формираат слободни радикали. А слободните радикали се всушност спротивни на антиоксидансите и можат да предизвикаат штета во вашето тело.
Како да спречите расипување на маслиновото масло
Спречувањето на маслото од расипување започнува во супермаркет. Купувањето на големо може да изгледа како поекономичен избор, но не ако на крајот морате да го фрлите вишокот. Експертите препорачуваат да се купи шише кое ќе трае четири до шест недели.
Исто така, мудро е да ги прескокнете маслата што доаѓаат во проѕирни садови, бидејќи светлината не е ваш пријател кога станува збор за долговечноста. Наместо тоа, одлучете се за шишиња со маслиново масло кои се направени од темно стакло, кое ќе го заштити маслото од сончева светлина и ќе му го продолжи рокот на траење. Кога ќе го вратите дома, чувајте го на ладно, темно место подалеку од шпоретот.
Дали треба да чувате маслиново масло на ладно место?
Чување на маслиново масло во оставата во повеќето случаи треба да заврши работа, но ако едноставно немате доволно ладно место, фрижидерот е секогаш добра опција. Само знајте дека маслиновото масло се зацврстува додека се лади.
Извадете го маслото од фрижидер околу половина час пред да планирате да го користите. Алтернативно, можете да дозирате помала количина што ќе ја чувате на собна температура, а остатокот да го чувате во фрижидер.
Што да направите со маслиново масло со истечен рок?
Најважно е да не фрлате расипано маслиново масло (или кое било друго масло за готвење) во одводот, бидејќи тоа ќе ви ги затне цевките. Наместо целосно да се ослободите од него, размислете да го користите за нешто друго, како што е чистење. Идеален е за кондиционирање на кожа, полирање на дрво или враќање на сјајот на вашиот нерѓосувачки челик.