Дали е навистина потребна?
Солта се наоѓа во речиси сите намирници, а поддржувачите на здравата исхрана се залагаат да се откажат од додавање сол во оброците не само за време на диетите, туку и на дневна основа. Дали е можно да се замени солта и како таа влијае на здравјето на луѓето?
Дали е навистина штетна?
Прво, не е секоја сол штетна. Солта е штетна бидејќи се добива со хемиска обработка на морската сол, која е чист натриум хлорид. Таквата сол се смета за многу агресивна за организмот, па затоа е подобро воопшто да не се јаде. Што се однесува до природната сол (морска или хималајска), таа е богата со минерали и железо и не е штетна во разумни количини. Вишокот сол може да се акумулира во бубрезите, да ја задржи течноста во телото и да го зголеми крвниот притисок, што може да предизвика многу други проблеми.
Постојат производи во кои натриум хлоридот се заменува со хлоридни соли и други минерали. Во таквите производи, зачините и сувите билки се мешаат со сол, што резултира со еден вид додаток. Но, како и кај солта, важна е количината на потрошувачка на секој таков производ.
Какви замени има?
Хемиски обработени соли и природна сол. Постојат многу природни видови сол. Во зависност од регионот, солта, како и грозјето, има свој вкус и минерализација. Вкусот на солта сепак многу зависи од обликот на кристалот, така што во некои продавници можете да најдете многу зачини и гурмански соли – од кои сите се сосема природни. Еден од најчестите видови се розовата и црната хималајска сол. Видот на сол зависи од минералот. На пример, кај црната сол, ова се минерали од вулканско потекло. Во Франција постои познатата сол „fleur de sel“, чии кристали внимателно се отстрануваат со рака. Исто така е одлична алтернатива на класичната сол.
Ако сакате да се откажете од употребата на сол или треба сериозно да ја ограничите од медицински причини, можете да ја замените со зачини. На пример, мала количина сушен лук, зачин кари или мешавина од билки. Алтернативно, погоден е и соја сос, но секогаш читајте на самиот производ колку сол се додава во соја сосот во фабриката, има големи разлики во зависност од производителот.