Поголемите риби, вклучувајќи туна, сабјарка и ајкули, имаат поголема веројатност да содржат повисоки нивоа на жива отколку помалите риби
Туната е победничка кога се комбинациите во прашање. Одлична е во салата, намаз, сос, но и кога се јаде самостојно. Би било лесно да се јаде туна секој ден без да ви здосади, но дали е безбедно? Ако сте ги слушнале предупредувањата за живата и рибата, можеби се прашувате дали треба да ја намалите потрошувачката на туна.
„Добивам многу прашања за ова во мојата медицинска токсиколошка пракса“, вели медицинскиот токсиколог д-р Кели Џонсон-Арбор. Додавањето риба во вашата исхрана има голем нутритивен ефект. Д-р Џонсон-Арбор наведува подобрување на здравјето на срцето и намален ризик од рак како само неколку од здравствените придобивки од јадење риба.
„Многу видови риби, вклучително и туната, се здрав избор за исхрана и обезбедуваат многу корисни хранливи материи, вклучувајќи омега-3 масни киселини, холин, железо и протеини“, вели таа, додавајќи дека овие хранливи материи се неопходни за развојот на мозокот и исто така го поддржуваат целокупното здравје.
Сепак, таа истакнува дека рибата може да содржи и жива, која е токсична за луѓето.
„Рибите можат да се контаминираат со жива природно преку животната средина или преку индустриски процеси“, објаснува д-р Џонсон-Арбор.
Таа објаснува дека кога живата влегува во водните патишта, ја консумираат рибите и на тој начин биоакумулира во синџирот на исхрана. Поголемите риби, вклучувајќи туна, сабјарка и ајкули, имаат поголема веројатност да содржат повисоки нивоа на жива отколку помалите риби.