Крофни подготвени по рецептот на нашите баби: Секој чекор е објаснет, па и на оние помалку вештите во кујната им успеваат (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

popara7 јуни, 20231min00
17853d7354ccb2521aea8260452e4652f504987a

Слатки залаци на кои никој не може да одолее

Од кујната на баба доаѓа рецепт за воздушни и меки крофни.

Состојки:

15 гр квасец

200 мл млеко

1 лажичка шеќер

2 јајца

1 коцка путер

кора од лимон

3 лончиња од 200 гр брашно

Подготовка:

Квасецот издробете го со малку вода и шеќер. Јајцата изматете ги со жица за матење, додадете ги квасецот, путерот, малку сол, кората од лимон и брашното.

Замесете глатко тесто и оставете малку да нарасне. Поделете на квадрати, па свиткајте во топчиња и ставете на хартија за печење.

Оставете повторно малку да нарасне и испржете. Спуштете ги крофните со хартијата во масло, а потоа извадете ја хартијата по неколку секунди. Свртете кога ќе порумени.

Извадете со решеткаста лажица на хартија за да се впие вишокот маснотии. Посипете со ванила и шеќер во прав.

Уживајте!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma