Алуминиумска фолија користиме при печење, но и за чување остатоци, а многумина ја користат и при чистење на домот.
Нeјзината главна карактеристика е тоа што е мат од едната, а сјаен од другата страна.
Дали некогаш сте размислувале која страна од фолијата е „правилна“ и која ќе го направи тоа што ви треба најдобро?
Сјајните и мат страните на филмот се должат на процесот на производство, во последната фаза, кога низ валјакот поминуваат два слоја филм истовремено. Страната што доаѓа во контакт со високо полиран челичен валјак станува сјајна, додека другата останува мат.
Што се однесува до храната и употребата во домаќинството, не е важно на која страна ќе ја свртите фолијата. Сепак, некои производители на нелепливи алуминиумски фолии истакнуваат дека максималната ефикасност се постигнува кога храната се става на мат страна и се завиткува со неа.