Ако не поминувате многу време во кујната или не подготвувате јадења со брашно често, сигурно сте се запрашале колку долго може да остане отворено и да биде безбедно за употреба.
Брашното е преработена храна, која содржи помал процент на влага. Најдобро би било да го отворите од 6 до 8 месеци по датумот испечатен на пакувањето, додека целокупно најдобро е да се користи 4 до 6 месеци по истиот.
Можете да го продолжите неговиот рок на траење ако го чувате во фрижидер или замрзнувач. На пример, со чување на брашното во фрижидер може да му го продолжите рокот на траење до една година, а со чување во замрзнувач до две или три години.
Исто така, треба да внимавате и на видот на брашното – обично белото најдолго трае, додека она од цело зрно или интегрално има малку пократок рок на траење.
Како да препознаете дека брашното е расипано?
Еден од најочигледните показатели е мирис на застоено. Доколку забележите дека брашното го добило тој мирис, треба да го фрлите. Исто така, несомнен индикатор е промената на бојата или мувлата. Не е невообичаено ако забележите молци, кои се и еден од показателите.
Топлината и сончевата светлина може негативно да влијаат и да го расипат брашното пред времето и датумот отпечатени на пакувањето.
Затоа треба да го чувате на ладно и темно место.