Јадењето овошје, зеленчук и цели зрна е важно за целокупното здравје и намалување на ризикот од развој на хронични болести. Во ред е повремено да се препуштате на храна која можеби не се смета за здрава, но гастроентерологот Сармед Сами вели дека има намирници кон кои пристапува со голема претпазливост. Поточно три од нив целосно избегнува.
Преработено месо
Доктор Сами генерално избегнува месо кое било димено, сушено, солено или на кое му биле додадени конзерванси за време на подготовката. Преработеното месо вклучува колбаси, сланина, шунка и сувомеснати производи. Преработката на месото може да помогне да се подобри неговата текстура и рокот на траење, но ако се јаде прекумерно, може да му наштети на нашето здравје. Раните студии на животни сугерираат дека солта може да уништи одредени видови на бактерии лактобацилус во цревата, иако потребни се повеќе истражувања. Но, позагрижувачки е додавањето на нитрати и нитрити, кои се користат за зачувување на нивната боја и вкус. Според Светскиот фонд за истражување на ракот, овие соединенија можат да се претворат во штетни хемикалии наречени нитрозамини во цревата, кои се сметаат за фактор на ризик за колоректален карцином. „Преработеното месо има малку влакна и богато е со заситени масти. Не го јадам“, додава д-р Сами.
Млечна храна со висока содржина на масти
Млечните производи вклучуваат млеко, павлака и сирење, а тие го снабдуваат организмот со протеини и се извор на калциум. Но, д-р Сами тврди дека не се за секого. Имено, интолеранцијата на лактоза е една од најчестите интолеранции на храна. Оваа состојба може да доведе до несакани симптоми по конзумирање на млечни намирници бидејќи лактозата несварена поминува во дебелото црево каде бактериите ја ферментираат. Симптомите вклучуваат надуеност, абдоминална болка, гасови и дијареа.
„Оваа храна обично содржи многу масти, иако се достапни варијанти без маснотии. На заситените масти им треба подолго време за да се сварат, што може да ги влоши симптомите на лошо варење и рефлукс, а исто така придонесува за воспаление во цревата.
Храна пржена во длабоко масло
Пржената храна може да предизвика стомачни проблеми бидејќи го забавува празнењето на желудникот поради големото количество маснотии. Прекумерната конзумација на масти може да го нагласи производството на жолчката, предизвикувајќи симптоми како надуеност, гадење и грчеви.
Високите температури што се користат за пржење на храната, исто така, произведуваат соединенија кои тешко се разградуваат, што може да придонесе за воспаление и оксидативен стрес во дигестивниот систем.