Компирите се најчесто приготвената храна во секоја кујна и може да се готви на многу различни начини, од правење чипс до печење, па дури и пире од компири на десетици начини.
Кога сакате да готвите компири, и ако сте го избрале вистинскиот вид за готвење, користете го овој одличен трик. Додадете оцет во водата, што ќе и помогне да ја задржи формата. Се препорачува компирот да се готви околу 30 минути, а по 10 минути се прелива оцетот. Оцетот има улога да ја одржува цврстината на компирот, бидејќи ќе ја зајакне мембраната. Компирите ќе ја задржат својата форма, нема да се распаднат или да станат кашести.
Можете да изберете кој било оцет што го имате при рака – вински, јаболков или алкохолен, не е важно.
Овој совет секогаш можете да го практикувате, но особено „делува“ кога правите салата од компири.