Кралица на летото: Вкусните праски имаат бројни здравствени придобивки

popara25 јуни, 20231min00
peaches-g615a5218b1920-830x0

Праската е вистинска ризница на хранливи материи

Една од работите поради кои многу луѓе да го чекаат летото се вкусните овошја кои пристигнуваат во овој период од годината. Покрај јагодите и црешите, тука се и праските кои не мамат со својот мирис и вкус.

Праската е идеална, нискокалорична намирница, а воедно и вистинско богатство на хранливи материи неопходни за зајакнување на имунитетот. Витамините во праските можат да заменат речиси 30 проценти од дневните потреби на една личност за витамин Ц и витамин А.

Ако сакате да ги јадете, тогаш прочитајте подолу како праските влијаат на вашето здравје.

  1. Го чуваат срцето

Студиите на животни покажаа дека екстрактот од праска може да помогне во намалувањето на холестеролот и високиот крвен притисок. Праските се и умерен извор на калиум, кој е важна хранлива материја која помага во контрола на крвниот притисок, пишува „Health“.

  1. Го подобруваат варењето

Просечната праска содржи околу два грама влакна, од кои половина се растворливи, а половина нерастворливи. Токму нерастворливите делуваат поволно на нашето варење и помагаат при опстипација, додека растворливите ги хранат добрите бактерии кои влијаат на здравјето на дигестивниот систем.

  1. Го зајакнуваат имунитетот

Редовното консумирање на ова овошје, кое изобилува со споменатите антиоксиданси, витамини и минерали, може силно да влијае на создавање на поотпорен имунитет на организмот, што ни помага полесно да се справиме со сезонските настинки и други болести.

  1. Добри се за кожата

Екстрактите од праска често може да се најдат во кремите за лице и тело, и тоа со добра причина. Имено, соединенијата од праската ја подобруваат способноста на кожата подолго да ја задржува влажноста, а со тоа и кожата е позатегната. Самите цветови од праска често се користат во алтернативната азиска медицина за ублажување на изгореници од сонце.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma