Македонскиот рецепт за сутлијаш има една состојка што го прави малку повкусен од другите.
Од оваа количина ќе добиете околу единаесет малку помали чаши, што значи дека мерката е секако доволна за оние кои ќе бараат чашка сутлијаша повеќе.
Подготовка:
Сварете околу 300 грама ориз во 600 милилитри вода околу 15 минути. Кога ќе почне да врие, покријте го и оставете го така додека не испари речиси целата вода, со задолжително мешање да не загори и намалете ја температурата. Кога речиси целата вода ќе испари, додадете литар млеко и варете уште 15 минути. Мешајте цело време, а потоа додадете околу 150 грама шеќер. За да биде поубаво, додадете ванилин шеќер.
Една лажица згуснувач измешајте во топла слатка павлака (околу 200 милилитри), а потоа додадете ја во оризот. Од оваа количина ќе добиете единаесет помали чаши. Оставете да се излади, па одозгора ставете малку мелени ф’стаци.