Како прават Италијанците полнета пиперка? Една намирница сосема го менува вкусот на домашниот рецепт

popara5 јули, 20231min00
4d0843dcdfb090b0b46a45d51dad6cbb2e84aa6a

Секоја домаќинка има свој рецепт за полнети пиперки, а во многу земји се подготвуваат на различни начини. Секој има своја трик-состојка која ги прави многу повкусни, а можеме да кажеме дека Италијанците ги подготвуваат најдобро. Ако ви се допаѓа нивната кујна, дефинитивно ќе ви се допадне овој рецепт за полнети пиперки. Користат пармезан и моцарела, но и пињоли. Нашите домаќинки ги користат при готвење, но овие јастиви семки од бор го прават секое јадење апсолутно неодоливо.

Состојки:

4 големи црвени или зелени пиперки
1 голем кромид
2 чешниња лук
1 лажица оригано
1/2 чаша пињоли
300 гр мелено месо
1/2 чаша ориз
1 јајце
2 лажици доматно пире
1/2 чаша свежо нане
1 китка магдонос
200 гр моцарела сирење
100 гр пармезан сирење

Подготовка:

Измијте ги пиперките, па пресечете ги на половина. Извадете ги семките и стеблото, па премачкајте ги со маслиново масло, внатре и надвор. Се редат во плех обложен со хартија за печење и се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути. Во тава на малку масло пропржете ги исечканите кромид и лук, како и ориганото. Кога кромидот ќе омекне, додадете ги пињолите и кратко тостирајте ги. Во сад измешајте мелено месо, кромид со пињоли, оризот што претходно сте го зготвиле, доматното пире, сечканото нане и магдоносот, пармезанот и јајцето. Зачинете по желба и сè убаво соединете. Наполнете ги пиперките, а потоа посипете со рендана моцарела и печете во загреана рерна на 160°C околу 45 минути.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma