Нутриционистката Милка Раичевиќ и гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ зборуваa за здравиот зеленчук и храната што треба да се избегнува во српската утринска програма. Тема на разговор бил гастритисот, а откако објасниле кој чај не помага при овој проблем, докторот Воислав предупредил и за сода бикарбоната која луѓето ја пијат.
“Тоа е стар трик, јадеш нешто и не ти се допаѓа, па земаш таблета антацид. Ако се чувствуваш подобро после 45 минути, тоа е киселина. Каква сода бикарбона човеку?! Ја неутрализира киселината за половина час, и завршивте, не мора да пиете лекови кои имаат продолжено дејство“, рече д-р Воислав. Раичевиќ се согласи и рече дека треба да го негувате вашиот стомак и јадете многу влакна кои природно го зајакнуваат и го штитат од иритација.
“Влакната го штитат нашиот стомак, а јас би ги исфрлила печурките. Тешко се варат, а ретко кој ги поднесува. Исто и кромидот. Се зависи од тоа како се подготвува”, рекла таа и давала совети за подготовка на кромид.
„Ставете исечен кромид во вода, почекајте да помине мирисот, па дури потоа додајте го во садот и нема да ви пречи. Комбинирано со сирење или павлака ќе го неутрализира проблемот. Цел свет прво јаде салата, а потоа главно јадење, а за жал не ја користиме доволно храната што ја имаме во текот на годината. Суровата зелка е најевтина и многу здрава храна. Треба да се јаде свежа, а не да се фрла во супа, зашто ако е сварена, телото може да користи помалку здрави состојки од неа“, рече таа.