Треба да јадете што повеќе кајсии: Ги истакнуваме најкорисните предности за организмот

popara10 јули, 20231min00
Screenshot_9

Сега е време да се консумираат сочни и слатки сезонски кајсии. Иако нивната свежина не трае долго, нивната потрошувачка е поврзана со еден куп предности. Дознајте за 5 од најзабележителните здравствени придобивки на кајсиите.

 

 

 

 

Кајсиите го поддржуваат срцето

Кајсијата е рекордер по содржина на калиум. Овој макронутриент е вклучен во одржување на киселинско-базната рамнотежа на организмот – ова е важно за нашето здравје и способноста на нашето тело да се спротивстави на разни болести. Овој минерал е неопходен за мускулна функција, здравје на крвните садови и пренесување на нервните импулси, што е исклучително важно за нормално функционирање на кардиоваскуларниот и нервниот систем.

 

Кајсиите ги чистат цревата

Природните органски соединенија на пектините се полисахариди кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот и коренските култури. Тие се наоѓаат во особено големи количини кај кајсиите.

Пектините се одговорни за структурата на растителните ткива. Интересно, тие не се апсорбираат во нашите црева, но ги отстрануваат сите непотребни и штетни материи од дигестивниот тракт. Благодарение на адсорбирачките својства на пектините, кајсиите помагаат во прочистување на цревата, ја подобруваат перисталтиката, помагаат во борбата против запек, па дури и помагаат во намалувањето на нивото на „лошиот“ холестерол во крвта.

 

Кајсиите ја продолжуваат младоста

Каротеноидите се одговорни за светлата боја на кајсиите – пигменти кои имаат многу корисни својства.

Знаеме дека овие супстанции се неопходни за здравјето на очите и добриот вид. Тие се познати и како витамини за долговечност. Факт е дека тие се борат против оксидативниот стрес во клетките на нашето тело, продолжувајќи ја младоста и забавувајќи го процесот на стареење во сите органи, вклучително и во кожата.

Бета-каротинот подобро се апсорбира кога се консумира со маснотии, па кајсиите може да се јадат со крем или сладолед.

 

Кајсиите спасуваат од гастритис

Супстанциите содржани во свежите кајсии се во состојба да го инхибираат растот на бактеријата Хеликобактер пилори, што предизвикува развој на гастритис. Потрошувачката на ова овошје може да ги намали симптомите на болеста.

 

Кајсиите се добри за кожата

Овие вкусни плодови содржат многу флавоноиди – рутин, кверцетин и други.

Првата супстанција има способност да заштити од штетните ефекти на ултравиолетовите зраци на сонцето, како и да ги зајакне sидовите на крвните садови. Витамини А, Ц и Е, кои исто така се содржани во значителни количини кај кајсиите, го промовираат здравјето и свежината на кожата.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma