Познато е дека секоја храна треба да се измие пред готвење или сурова консумација. Сепак, дали некои намирници можат да бидат исклучок, како печурките?
Навистина, прашањето како да се исчистат печурките стана извор на конфузија кај многу готвачи.
Тројца експерти, Емили Бернер, Кетрин Сноуден и Тони О’Нил го објаснија ова мислење.
На прашањето дали треба да се мијат печурките, тие едногласно одговорија: Не!
Сите експерти се согласуваат дека е најдобро да се избегнува вода при чистење на печурките.
– Свежите печурки не треба да се мијат или натопуваат пред да се варат поради нивната апсорпција како сунѓер, што може да доведе до губење на вкусот и водена текстура. Сепак, постојат многу различни видови печурки, а некои подобро ја поднесуваат водата од другите – рекол Сноуден.
Сите тројца професионалци препорачуваат користење (најчесто) метод на хемиско чистење што вклучува нежно триење на површината на печурката со малку влажна крпа за да се отстранат видливите нечистотии и остатоци од земја.
Како да исчистите сецкани печурки?
О’Нил препорачува да ги чистите со влажна крпа, Сноуден советува да ги ставите под ладна вода и нежно да ги избришете остатоците со рацете пред темелно да ги исушите, а Бернер вели дека тогаш нема потреба да ги чистите, бидејќи печурките треба да се чистат пред да се исечат.
Што и да правите, не ги натопувајте печурките.