Наместо бело брашно, за запршка можете да користите интегрално брашно, компири и уште неколку работи.
Кога станува збор за правилната исхрана, нутриционистката Марија Ѓурковиќ изјавува дека може и треба слободно да вклучите готвени јадења во вашето мени. Единственото нешто на што треба да обрнете внимание е како ја правите запршката.
Со оглед на тоа дека таа најчесто се прави од бело брашно, нутриционистот даде поздрав совет:
– Мој совет е да не користите запршка, да го намалите количеството на маснотии во кое подготвувате храна, ако додавате месо, да користите помалку масно месо. Наместо класичната запршка, еве неколку опции:
1. Ладна запршка (лажица интегрално брашно, вода, зачини)
2. Еден дел од мешунките или зеленчукот од манџата се пасира, па се враќа во тенџерето
3. Фрлете неколку компири исечкани на коцки
4. Користете просо – лажица-две, за да го згуснете садот