За да отстраните што е можно повеќе штетни материи, следете ги овие совети
Денес е многу тешко да се најдат зеленчук и овошје што не биле третирани со разни пестициди, фунгициди и инсектициди за да бидат поотпорни, поголеми, со поубав изглед и подолготрајни.
За разлика од бананите, па дури и од агрумите, боровинките немаат кора што ќе ги заштити. Тие се целосно изложени на опасностите од одгледување, берба, транспорт и складирање.
– Препорачуваме да ги измиете бобинките за да ги отстраните сите нечистотии, бактерии или остатоци што може да се најдат на површината од одгледувањето, бербата и ракувањето поврзани со носењето на овие плодови од фармата на трпезата – вели Мередит Мелендез, агент за земјоделство и природни ресурси.
Мелендез вели дека без разлика дали боровинките се органски, од пазар, купени во самопослуга или од соседот, секогаш треба да се мијат на ист начин.
Боровинките (и другите производи) не треба да се мијат штом ќе се донесат дома. Тие треба да се мијат веднаш пред јадење. Меѓутоа, кога ќе ги донесете боровинките дома, проверете ги и фрлете ги сите расипани бобинки.
– Ова се прави за да се спречи ширење на гнилежот на другите бобинки. Доколку не ги јадете веднаш, ставете ги во фрижидер. Препорачуваме да ги миете производите непосредно пред јадење, бидејќи доколку ги измиете и ставите во фрижидер тоа може да им го скрати рокот на траење поради зголеменото ниво на влага – објаснува Мелендез.
Миење на боровинките
– Бобинките треба нежно да се мијат под ладна вода, нежно мешајќи ги со рака за да може водата да протече од сите страни. Ако користите цедалка, движете ги бобинките со рацете онолку долго колку што е потребно за да ги измиете целосно, додава таа.
Откако добро ќе ги измиете бобинките, исушете ги со крпа или салфетка. Тогаш тие се подготвени за јадење, пишува „Real Simple“.