Пробајте го стариот трик на нашите баби за брзо и лесно одмрзнување на месото, без микробранова печка!
Процесот на одмрзнување на месото не е секогаш лесен и брз како што изгледа.
Прво, треба да го извадите на време (и често да се погрижите да ја процените количината за да не го вратите во замрзнувачот), а потоа треба да чекате долго време, обично со часови, а најчесто и не го вадиме на време и се чини дека ни останале само две неомилени решенија.
Едното решение е одмрзнување во микробранова печка, но многу домаќинки не го претпочитаат тоа, бидејќи месото може да го промени вкусот, бојата и изгледот. Покрај тоа, месото често се вари по површината, а останува замрзнато внатре.
Потопувањето во топла вода е уште една опција, но не е брз процес, а не е ни толку практичен.
Меѓутоа, нашите баби имале еден трик кој практично е заборавен, а значително го забрзува одмрзнувањето на месото.
За брзо одмрзнување на месото без микробранова печка, рерна или потопување во вода, потребни ви се две чинии и неколку минути време
За што се работи?
Прво земете два метални сада.
Едниот свртете го наопаку и врз него ставете го месото, на кое потоа ќе ставите уште еден сад и ќе го наполните со топла вода. Само почекајте 5 до 10 минути – и тоа е тоа!
Финтата е во тоа што металот, особено алуминиумот, е одличен спроводник на топлина.
Водата во садот што е врз месото ќе ја распореди топлината по целата површина на месото и затоа побрзо ќе се одмрзне.