Малината е високо ценето растение во сите развиени земји во светот, најпрво поради нејзиниот неодолив изглед, вкус и мирис, а потоа и поради нејзините лековити својства.
Малината е грмушка која потекнува од Југоисточна Европа, расте покрај патишта и шуми, а се повеќе се одгледува во градините и е речиси исто толку припитомена како јаболката, крушите или сливите. Овошјето е црвено и позната по својата уникатна арома, која ја должи на посебната мешавина на мириси, која е тешко да се имитира, да се зачува и конзервира, како и со префинет, нежно кисел вкус.
Енергетската вредност на 100 g свежо овошје од малина е околу 52 kcal/217 kJ. Во нив има 86% вода, 1,2% протеини, 0,65% масти и 12% јаглени хидрати. Таа е одличен извор на диетални влакна (6,5 g).
Оваа бобинка е толку слатка и има толку малку калории што е доволна причина да уживате во неа максимално.
Што се однесува до витамините, таа е одличен извор на витамин Ц (26,2 mg, што е 44% од RDA), а од другите витамини, содржи витамини од Б комплексот, витамини Е и К, но во количини под препорачаната дневна внесување. Ги содржи речиси сите минерали во мали количини.
Малината е особено интересна нутритивно поради богатата содржина на различни антиоксиданси. Антиоксидантната активност не се губи кога малината е замрзната или во форма на џем. Околу 25% од антиоксидантната активност им припаѓа на антоцијаните како што се кверцетин, кемпферол, цијанидин-3-глукозилрутинозид, цијанидин-3-рутинозид и пелагонидин гликозид.
Антоцијаните им даваат на малините силна црвена боја, го штитат организмот од штетните ефекти на слободните радикали, имаат уникатни антимикробни својства и го спречуваат прекумерниот раст на бактерии и габи во телото (како Candida alibicans).
Малината е одличен извор на фруктоза, флавоноиди, витамини (Ц и Е), минерали (особено калиум). Сепак, ова овошје е најбогато со влакна. Антоцијаните и полифенолните соединенија кои се составен дел на малините се моќни антиоксиданси кои имаат антиканцерогени својства, па ова овошје е добредојдено како заштитник од многу болести и природен сојузник во борбата против ракот.
Со конзумирање на малини, на организмот му обезбедуваме енергија, правилно функционирање на нервниот систем и одржување на здравото ткиво, пред се на крвните садови. Корисна е за крвна слика, за подобрување на апетитот кај децата, за потиснување на гадење и повраќање.
Народната медицина го препорачува сокот од малина за лекување на стомачни и цревни заболувања бидејќи ефикасно го прочистува дигестивниот систем. Може да биде корисна и за лекување на уринарни инфекции. Малината се вели дека разладува, па затоа сокот од малина треба да се користи и против треска.
Листовите од малина подготвени во вид на чај се препорачуваат за зајакнување на срцето, лекување хемороиди, алергиски осип на кожата и полесни повреди на кожата. Овој пијалок може да им помогне на жените од понежниот пол да станат мајки. Во минатото, чајот од листовите малина често се користел за лекување на женски стерилитет бидејќи ги чисти јајцеводите и позитивно влијае на ѕидовите на матката.
Поради малата содржина на јаглехидрати, малините во разумни количини се безбедни за исхраната на дијабетичарите, што не може да се каже за ниту едно друго овошје.
Сите деликатеси направени од прекрасните плодови на ова растение можат да имаат одредени здравствени придобивки за организмот, но за најдобро да се искористат сите лековити својства на малините, се подразбира дека тие треба да се јадат свежи. Исклучок прават сериозните бубрежно болни на кои може да им наштетат свежите малини.