Јајцата се храна која можете да ја консумирате на различни начини, а исто така се лесен начин да додадете протеини во вашата исхрана. Протеините можат да ви помогнат да го обновите вашето тело и да развиете мускули. Не само тоа, јајцата можат да му помогнат на вашето тело на различни начини, од намалување на воспалението, до зголемување на добриот холестерол, до намалување на ризикот од мозочен удар.
Сепак, јадењето цели јајца може да биде одлично, но консумирањето само белки или само жолчки може да има различни ефекти врз здравјето. Регистрираниот диететичар и автор на книгата „The Family Immunity Cookbook“, Тоби Амидор објасни што можат да направат жолчките за вашето тело:
Тие можат да помогнат во здравјето на очите
– Жолчките од јајце ја содржат фитохемијата лутеин, што им дава убава жолта боја – вели Амидор.
Исто така, Амидор наведува дека лутеинот е поврзан со здравјето на очите. Поточно, делува како природна заштита за макулата (жолтата дамка во окото) од сончева светлина бидејќи лутеинот ја филтрира сината светлина, слично на очилата за сонце. Ова ја спречува макуларната дегенерација, болест на очите предизвикана од стареењето.
Покрај тоа, лутеинот штити од оксидативно оштетување и стареење, а има способност да ги филтрира УВ зраците.
Тие обезбедуваат протеини за градење на мускулите
– Жолчката содржи речиси половина од протеинот во целото јајце – вели Амидор.
Ако јадете едно екстра големо јајце кое се состои од седум грама протеини, три од тие седум грама би припаѓале на жолчката.
Протеините играат витална улога во градењето и регенерирањето на ткивото и токму затоа тие се макронутриент, па затоа е многу важно да се внесуваат после тренинг. Покрај тоа, тој е важен за производство на хормони и ензими и за здравјето на кожата, косата и коските. Протеините се одлични и за чувство на ситост и за одржување на нивото на шеќер во крвта во нормални вредности.
Според податоците на Британскиот национален здравствен систем, препорачаниот дневен внес на протеини е 0,8 g на килограм телесна тежина. Затоа, лице со тежина од 60 kg треба да консумира 48 g протеини дневно.
Тие можат да помогнат во здравјето на срцето
Амидор наведува дека жолчките од јајце, исто така, обезбедуваат омега-3 масти, за кои е докажано дека помагаат во промовирање на здравјето на срцето и го намалуваат ризикот од смрт од срцеви заболувања. Одредени омега-3 масни киселини исто така се поврзани со потенцијално убивање на клетките на ракот и може да помогнат при артритис.
Не само тоа, омега-3 масните киселини се неопходни за правилен развој и функционирање на телото. Исто така, докажано е дека зголемениот внес на оваа хранлива материја резултира со значително подобрување на состојбата на луѓето со потешкотии во учењето и меморијата и оние кои страдаат од некои форми на депресија.
Недостатокот на внесување на овие масни киселини може да предизвика голем број различни симптоми, од кои најчести се когнитивните тешкотии и хроничното воспаление во телото.
Тие можат да помогнат во здравјето на коските
– Жолчката од јајце е еден од ретките извори на витамин Д. Витаминот Д помага во апсорпцијата на калциумот, а и двата помагаат во одржување на здрави коски – наведува Амидор.
Тој додава дека тоа е важна хранлива материја за децата и возрасните за да се спречи ризикот од болести на коските. Тие вклучуваат рахитис кај деца и остеопороза кај возрасни.
Исто така, витаминот Д игра важна улога во нашиот имунолошки систем и целокупното здравје, а една неодамнешна студија објавена во European Heart Journal покажа дека недостатокот на витамин Д исто така го става на ризик нашето срце.