Научете како да направите тесто за пица како пицерија. Ви пренесуваме едноставен рецепт
Состојки:
- 200 гр брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажица маслиново масло
- 15 до 20 cl вода
- 15 гр свеж квасец или пакетче квасец во кесичка
Подготовка:
Во голем сад просејте ги брашното и солта. Додадете масло, вода и квасец и мешајте додека не стане еластичен (околу 8 минути со рака или 5 минути со миксер). Покријте и оставете на топло место 1-2 часа да нарасне. Потоа тестото ставете го на набрашнета работна површина и малку замесете го, па развлечете го до дебелина од 5 мм за да добиете дијаметар од 25 до 30 см, вртејќи го тестото за да не се собира. Со врвовите на прстите извлечете го тестото од средината кон краевите за да бидат двојно подебели од остатокот од тестото. Пред печењето намачкајте го тестото со премаз од домат, а одозгора ставете ги состојките по ваш избор: парчиња шунка, мортадела, печурки, маслинки, исцедени сардини или туна, парчиња црвен пипер и секако кришки кашкавал што се топи. лесно на врвот. Се пече во загреана рерна додека да се растопи кашкавалот.