Кој е најбрзиот начин да се свари пченка? Многу е лесно, потребни ви се две состојки кои сигурно ги имате дома.
Сезоната на пченка веќе започна, а ако повеќе сакате варена отколку печена, имаме одличен трик за вас.
Се што треба да направите е да набавите цели кочани пченка, а ние ќе ви покажеме како да ги подготвите дома буквално за 10 минути.
Потребни ви се две неочекувани намирници! Ако сте од оние домаќинки кои лесно ги губат нервите при варењето на пченката дома бидејќи целиот процес трае предолго, тогаш сигурно не знаете за овој трик.
Дури и повеќето професионални готвачи не го знаат, затоа не се обесхрабрувајте. Оваа „цака“ значително ќе ви заштеди време, а самата пченка ќе биде уште повкусна!
Еве што треба да направите… Прво скршете ја или исечете пченката на парчиња, можеби и на половини. Ставете ги во тавче, па покријте со вода. Кога водата ќе зоврие, истурете чаша млеко во тенџерето и додадете парче (големина од половина прст) путер.
Оставете сè да се вари околу 10 минути, па тргнете од оган. На крајот посолете по вкус, додајте уште неколку зачини ако сакате и уживајте!