Една од најпопуларните торти во светот е Маргарита тортата, па затоа ви претставуваме рецепт за десерт кој ќе ве воодушеви со својот вкус.
Состојки:
120 гр пченкарен скроб
120 гр шеќер
4 јајца
1 лимон, а може и кора
Подготовка:
Исцедете сок од еден лимон, по желба можете да додадете и малку кора. Дното на тркалезна тава од 24 сантиметри обложете го со хартија за печење и премачкајте со путер.
Одделете ги белките од жолчките. Убаво измешајте ги жолчките со шеќерот додека не побелат и згуснат.
Додадете ги изматените белки во жолчките, просеаниот скроб и сокот од лимон и сè измешајте.
Истурете ја смесата во подмачканиот калап. Печете на 180 степени околу 50 минути додека не порумени. Целосно изладениот колач извадете го од калапот и посипете го со шеќер во прав.
Уживајте!