Денеска од традиционалната кујна доаѓа рецепт за мусака без месо, кој е погоден и за почетници во готвењето.
Состојки:
1 главица кромид
1 мал морков
3 големи компири
3 лажици варен ориз
малку црвен пипер
малку сув зачин
мелен пипер
200 гр павлака, 3 чешниња лук
2 јајца
малку масло
Подготовка:
Исчистете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња. Пропржете го кромидот исечен на ленти заедно со морковот. Додадете го оризот и сувите зачини и извадете го од шпоретот. Намачкајте кружен плех или обложете го со хартија за печење.
Премачкајте со масло. Измешајте го кремот, јајцата, додадете 1 лажичка лук, мелен пипер и измешајте сè. Истурете го во компирот и измазнете го. Истурете половина од компирите во тавата. Во средината се става филот, па одозгора компирот со павлаката.
Израмнете. Се пече во рерна на 200 степени Целзиусови.