Дали знаете зошто алуминиумската фолија има две страни? Одговорот ќе ве изненади

popara26 август, 20231min00
752094_pexels-gustavo-fring-4017435_orig

Алуминиумската фолија има сјајна и мат страна и не е важно која ја користите при пакувањето на храната.

Алуминиумската фолија секојдневно се користи во кујната за пакување на храна, но многумина не обрнуваат внимание на тоа дека има две страни, мат и сјајна.

Сјајната и мат страната на фолијата се создаваат во текот на производствениот процес, кога низ валјакот поминуваат два слоја фолија истовремено. Страната што доаѓа во контакт со високо полираниот челичен валјак станува сјајна, додека другата страна останува мат.

Кога користите фолија за храна, веројатно мислите дека не е важно на која страна е свртена.

Но, производителите на фолии истакнуваат дека максималната ефикасност се постигнува кога храната се става на мат страната и се завиткува со неа. На овој начин подобро ги зачувува вкусот и свежината.

Затоа внимавајте на која страна од фолијата ја ставате храната. Ако досега храната завиткана во фолија беше вкусна, сега може да биде и уште подобра.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma