Ако сакате да влијаете на нивото на холестерол во вашето тело, внимавајте на исхраната и на храната што ја јадете за појадок.Холестеролот е неопходен за нормално функционирање на клетките, како структурен елемент на сите клеточни и меѓуклеточни мембрани,но и носител на специфични улоги,како синтеза на жолчни киселини во хепатоцитите, производство на одредени хормони, транспорт на витамини.
Иако најголемиот дел од холестеролот се произведува во црниот дроб,тој може да се синтетизира во цревата и надбубрежните жлезди,од каде што се транспортира до клетките на телото преку крвотокот.Концентрацијата на холестерол во крвта е поврзана со метаболизмот на мастите,но и со генетиката,исхраната,хормоните.
Високиот холестерол е всушност фактор кој придонесува за сериозни здравствени проблеми,вклучително и срцев удар.
Со текот на времето, премногу холестерол што се акумулира во крвните садови може да доведе до проблеми со протокот на крв, а во исто време да носи големи ризици за здравјето и целиот организам.
Една од важните превентивни работи кога станува збор за високиот холестерол е исхраната.
Храната богата со заситени масти е најлоша за холестеролот, но како што некои намирници можат да го подигнат нивото на холестерол, други исто така можат да го намалат.
Три намирници кои треба да ги вклучите во појадокот токму поради оваа причина се овесната каша, авокадото и гравот, пишува Express.
Овесна снегулки
Овесот содржи растворливи влакна, кои помагаат да се намали „лошиот“ холестерол.“ Според клиниката Мајо, растворливите влакна можат да ја намалат апсорпцијата на холестеролот во крвотокот, а една студија, објавена во делот „Lipidi“ на списанието Health and Disease in 2017 година, покажа дека учесниците кои јаделе 70 грама овесна каша во форма на каша на дневна основа забележале пад на нивото на холестерол.
Грав
Гравот е богат со растворливи влакна.Како што пишува Харвард, иако на телото му треба време да го свари, тоа значи дека ќе бидете посити подолго по оброкот, поради што оваа храна се препорачува и во процесот на слабеење.
Авокадо
Авокадото е сè попопуларна намирница за појадок и е богато со масти здрави за срцето. Студијата од 2015 година, објавена во списанието на Американското здружение за срце, покажа дека консумирањето едно авокадо дневно може да го намали нивото на липопротеини, а исто така е објавено дека авокадото има придобивки за срцето и метаболизмот.