Нутриционистите не уверуваат дека оваа намирница треба да ја консумираме што почесто, бидејќи е богата со протеини, антиоксиданси и хранливи материи, пренесува „Healthline“. Просото е здрава шитарица која благодарение на многубројните придобивки се смета за суперхрана.
Обезбедува многу здравствени придобивки, како што е помош во намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта.
Покрај тоа, просото е храна без глутен, што го прави одличен избор за луѓе кои страдаат од целијакија или следат диета без глутен.
Истражувањата покажаа дека редовното консумирање на просо има позитивно влијание врз нашето здравје, вклучувајќи:
– Намалување на нивото на шеќер во крвта
– Намалување на холестеролот
– Одржување на дигестивниот баланс
– Подобрен метаболизам
– Детоксикација на телото
– Намалување на ризикот од болести на срцето и крвните садови
Покрај тоа, просото е одличен избор за оние кои страдаат од ниско ниво на железо во крвта, односно анемија. Причината за тоа е што содржи големи количини на железо, па нутриционистите препорачуваат да го консумираме што почесто.