Рецепт за домашен мајонез без маснотии: Ќе го подготвите супер брзо,поздрав е од оние во продавниците,а сите состојки веќе ги имате дома

popara15 септември, 20231min00
Домашен мајонез

Мајонезот купен од продавница не е единствениот иако е со многу нездрави состојки.Постои и рецепт за домашна верзија на мајонез.Сите знаеме дека мајонезот не е една од претерано здравите намирници,згора на тоа ако често се јаде може да се каже дека е нездрав за нашиот организам.

Содржи многу масти, шеќери и адитиви,но има и рецепт за домашна верзија на мајонез.Нема да може да издржи толку долго,но затоа е поздрав од купената верзија.Се подготвува брзо и лесно, а сите потребни состојки најчесто се веќе во фрижидерот на секоја домаќинка.

 

СОСТОЈКИ

 

Едно јајце
Мала лажица сенф
Мала лажица јаболков оцет
Сол и бибер – по вкус
Масло – 250 ml

ПОДГОТОВКА:

Земете длабок сад и измешајте жолчката,сенфот,јаболковиот оцет и бибер.После тоа, сè добро изматете со миксер.Потоа малку по малку додавајте масло и матете цело време. Ако текстурата е доволно цврста, додадете уште малку масло.Во друг сад измешајте ги и изматете ги белките и солта, а потоа истурете ја во добиената смеса.Сè убаво измешајте и матете со миксер неколку минути.Сè што треба да направите е да измешате сè во стаклена тегла и да го ставите во фрижидер.Имајте на ум дека домашниот мајонез може да се чува помеѓу 5 и 10 дена.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma