ШТО Е ЗДРАВО ДА СЕ ЈАДЕ ВО СЕПТЕМВРИ: Ова е одличен период полека да се спремате за зима и да го зајакнете имунитетот

popara21 септември, 20231min00
338759_glavna-jabuka--stockphotobeautifulyoungwomaneatinganapple133806461_ls

Една од причините зошто ја сакаме есента лежи во прекрасните есенски плодови кои се од голема помош за спречување на настински и зајакнување на имунитетот. Затоа сега треба да бидат вклучени во менито, да ги консумирате свежи или да ги подготвувате на различни начини.

Круша

Ова миризливо и вкусно овошје е вистински симбол на есента, затоа искористете ја сезоната и јадете го свежо што почесто. Тие се извор на витамините Ц, К, Б2, Б3 и Б6, калциум, магнезиум и калиум. За бремени или доилки, корисна информација е дека крушите содржат фолна киселина. Сите витамини и минерали што ги содржи прават чуда за нашиот имунитет, а бидејќи сезоната на настинки и грип е на пат да започне, сега е време најмногу да го јадеме ова овошје.

Грозје

Иако има повеќе видови на грозје, кое и да го одберете, ќе го освежите телото и ќе го снабдите со потребните витамини. Овие здрави бобинки се богати со витамини А, Б6, Б и фолна киселина, а 100 грама грозје ќе задоволат 25 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Ц. Ако страдате од напади на гихт или ревматоиден артритис, црвеното грозје ќе ви голема помош за вас, бидејќи тие ќе ја ублажат болката. Биофлавоноидниот антиоксиданс познат како кверцетин работи со витамин Ц и го стимулира имунолошкиот систем да се бори против инфекции и разни воспаленија.

Grožđe

Смокви

Смоквите содржат и до 80 проценти вода и имаат најголема количина на природни шеќери, па се исклучителен извор на енергија, а го стимулираат и мозокот, ја подобруваат концентрацијата и меморијата. Уште од античко време се сметаат за одличен афродизијак. Тие се одличен извор на нерастворливи влакна од повеќето овошја, па поволно делуваат на здравјето на дебелото црево и го подобруваат варењето.

Лимон

Лимонот е многу здраво и лековито овошје кое треба да се консумира во текот на целата година, а тоа го знаеле и нашите баби, па секогаш го имале дома. Ова не е изненадувачки, со оглед на тоа што е едно од најголемите богатства на витамин Ц, главниот заштитник на нашиот имунитет. Одличен е за чистење на организмот од штетни материи, ги исфрла токсините, го подобрува здравјето, а освен што го забрзува метаболизмот и создава чувство на ситост, истовремено го зајакнува уморниот организам.

Јаболка

Една стара поговорка вели: „Едно јаболко на ден го држи докторот подалеку“. Колку и да мислите дека јаболката се здодевни и обични, не треба да заборавите дека одлично ни го чуваат здравјето, дури и го олеснуваат дишењето, а со нив ќе помогнете подобро да функционира метаболизмот и со тоа редовно да одите во тоалет.

Репка

Се користи уште од античко време за лекување на анемија. Покрај сето тоа, таа е незаменлива храна која го поттикнува варењето и работата на црниот дроб. Содржи дури 2,5 грама влакна на 100 грама, што го прави погоден за борба против запек. Безбеден е за деца, а поради содржината на фолати се препорачува и за трудници.

Kupus

Зелка

Зелката е незаменлив дел од секоја зимска сезона, и тоа не без причина! Кисела или свежа, богат е со витамин Ц, но и со пробиотици без кои нашето варење не може. Посебно ги има во киселата зелка, која ја стопира дијареата, го подобрува имунитетот, алергиите, воспалението на уринарниот тракт, го намалува холестеролот, високиот крвен притисок и стресот.

Модар патлиџан

Модар патлиџан е многу богат извор на влакна, особено целулоза, која е добра за варење, како и витамини Б1, К, Ц, А и фолна киселина. Она по што е познат овој зеленчук е антиоксидантот насунин, кој се наоѓа во неговата кора и кој ги штити нашите клетки од уништување и го спречува излачувањето на вишокот железо од телото. Влијае и на превенција од кардиоваскуларни заболувања.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma