Рецепт за потпечено пилешко – се топи во устата од вкусниот сос со сирење!

popara23 септември, 20231min00
62630006-recept-za-zapecenu-piletinu

Љубителите на месо сакаат пилешко бидејќи има толку многу опции за негово подготвување што никогаш не може да ни здодее.

Сепак, едноставните рецепти некако ни се омилени, па дури и ако се брзо готови и се со разумна цена – имаме деликатес што ги исполнува сите критериуми за ручек од соништата. Во продолжение ви пренесуваме еден таков рецепт.

Состојки:

400 гр пилешко бело месо
Една главица свежа брокула
150 гр рендано сирење
Сол, бибер, лук
2 лажици презла

За сосот:

50 гр путер
2 лажици брашно
600 мл млеко
150 гр ребро
Сол, бибер, морско оревче по желба
200 мл крем за готвење

Подготовка:

Брокулата исчистете ја и одделете ја на цветови. Се вари пет минути во зовриена солена вода.
За тоа време пилешките гради исечкајте ги на коцки и пропржете ги на путер.
Подгответе го сосот. Во путер се пропржува брашното, се трга од оган и се додава млекото со постојано мешање да не се формираат грутчиња. Додадете ги павлаката за готвење и сирењето, зачинете и варете на тивок оган додека не се згусне.
Намачкајте длабок сад со путер и посипете со презла. Брокулата и пилешкото измешајте ги и ставете ги во садот. Прелијте го готовиот сос, а на крајот посипете со рендано сирење.
Печете 20 минути во рерна загреана на 200 степени.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma