Домашно е најдобро: Традиционален рецепт за џем од смокви кој лесно се прави!

popara23 септември, 20231min00
62808_smokve-dzem-shutterstock-1498882007-1_f

Од количините во овој рецепт ќе добиете 1 кг џем, или две помали тегли. Смоквите избришете ги со крпа и отсечете го стеблото. Не ги лупете, бидејќи кожата ќе му даде подобра структура на џемот.

Состојки:

  • 2 кг излупени смокви
  • 350 гр шеќер
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • сок од 1 лимон
  • изрендана кора од еден лимон

Подготовка:

Во длабоко тенџере варете ги исечените смокви и шеќерот 45 минути. Додадете ванилин шеќер, сок и кора од лимон и добро измешајте. Топлиот џем сипете го во чисти тегли, затворете ги со капаци и превртете ги наопаку. Нека стојат така 24 часа.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma