Имаме рецепт за слатка бомба која ќе ги помири оние кои не признаваат десерти ако не се од чоколадо и оние кои се дават во путер од кикирики.
И покрај тоа што има бисквит и глазура, па не спаѓа во категоријата на наједноставни колачи што само се матат и се печат, не е далеку од тоа.
Брзото совршенство можете да го направите како „нешто благо набрзина“ или, ако смесата ја истурите во тркалезна тава, како торта што исто така добро ќе одговара за свечени пригоди.
Чоколадната торта со путер од кикирики може да се сервира сама или со топка сладолед. Одлично ќе оди со кафе, а ќе оди и со темните пива кои во аромата имаат карамела, какао или ванила.
Состојки:
Бисквит
250 гр мазно брашно
350 гр шеќер
1 прашок за пециво
1/2 лажичка сол
250 ml вода
125 гр путер, исечен на коцки
125 гр кремаст путер од кикирики
65 гр какао во прав
3 јајца
120 мл кисела павлака
2 лажички екстракт од ванила
Глазура
300 гр шеќер во прав
125 гр кремаст путер од кикирики
125 мл млеко
1/2 лажичка екстракт од ванила
1/2 чаша сецкани солени кикирики
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Подмачкајте го садот за печење.
Во поголем сад изматете ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта. Во тенџере измешајте ги водата, путерот, путерот од кикирики и какаото и оставете да зоврие, повремено мешајќи. Додадете во смесата со брашно и само кратко измешајте да се измешаат состојките.
Во посебен сад изматете ги јајцата, павлаката и ванилата додека не се соединат и прелијте ги во смесата за бисквити со постојано мешање. Истурете во сад за печење и печете 25-30 минути.
Во меѓувреме подгответе ја глазурата. Измешајте ги шеќерот во прав, путерот од кикирики, млекото и ванилата додека не се изедначат.
Врелиот бисквит премачкајте го со глазура и посипете со крупно исечканите солени кикиритки.
Послужете го целосно изладен.