Овие 5 работи никако не треба да ги подготвувате во тава од леано железо

popara25 септември, 20231min00
1695385946-cast-iron-4229579_1280-1024x682

Ако правилно се грижите за тавата од леано железо, таа може да ви трае цел живот. Клучот за одржување на таквите садови за готвење е правилно и редовно нанесување масло или маснотии.

Иако може да биде досадна работа, тоа е навистина единствениот начин правилно да ги исчистите и да ги одржувате садовите да изгледаат добро долго време. Континуираното зачинување на леано железо, исто така, ќе ви помогне подобро да готвите одредени видови храна што имаат леплива конзистентност.

Но, не се обесхрабрувајте ако вашиот омлет или сос од домати изгорат во вашата нова тава од леано железо. Потребно е малку време за да се постигне мазна, нелеплива тава.

Сè додека не го достигнете тоа ниво, еве неколку намирници што дефинитивно треба да избегнувате да ги готвите во тавата од леано железо.

1. Јајца

Бидејќи новата тава од леано железо е неверојатно порозна, јајцата се можеби најлошото нешто што можете да го готвите во неa. Не само што вашите јајца ќе се готват нерамномерно, туку и утрото ќе го поминете гребејќи ги преостанатите јајца од дното на тавата. Меѓутоа, штом вашата тава од леано железо ќе се навикне и ќе стане мрсна со текот на времето, ќе можете да ги направите највкусните пржени јајца.

2. Риба

Добро правило е да се готват само подебели парчиња риба во тава од леано железо. Стековите од туна и сабјарка се совршени за печење на тавата и можат да се справат со топлината. Чувствителните риби како бакаларот веројатно ќе се залепат за тавата и ќе остават малку неред. Откако ќе подготвите секаков вид риба во таква тава, потребно е да ја исчистите длабоко за вашето следно јадење да не го добие вкусот на рибата.

3. Десерти

Како што беше споменато претходно, тавите од леано железо се неверојатно порозни, што значи дека ги задржуваат вкусовите освен ако не се исчистат правилно. Така, додека преголемата тава за колачиња звучи совршено, секогаш треба да внимавате вашата тава од леано железо да е темелно исчистена од претходниот оброк пред да ја користите за десерт.

4. Кисела храна

Тавите од леано железо и киселата храна едноставно не се мешаат освен ако не се супер брзо направени. Ако правите богат сос од домати, пржено месо со вино или маринада на база на лимон, размислете за користење на нерѓосувачки челик или керамички тенџере или тава. Киселата храна ќе ги отстрани металите дури и од садовите за готвење од леано железо, а тие метали ќе навлезат во сè што готвите.

5. Интензивни зачини

Кога станува збор за готвење со тава од леано железо, секогаш е добра идеја да се земат предвид состојките што ги користите. Само затоа што нешто може да не се залепи за тавата не значи дека вашите јадења нема да мирисаат на остатоци од храна. Јадењата со силни зачини, како што се кари и ким, најдобро се подготвуваат во алтернативни садови за готвење за да се избегне маката при чистењето.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma