Јодот е одговорен за функционирањето на тироидната жлезда, а меѓу другото го има и во морските плодови.
Правилната исхрана е основна основа за добро здравје и вклучува правилен и разновиден избор на храна и ги содржи сите хранливи и заштитни состојки.
Основата на урамнотежена и правилна исхрана се витамините и минералите, кои имаат една заедничка карактеристика, а тоа е дека нашето тело не може да ги произведе, но мораме да ги внесуваме со храна и вода.
Еден од основните минерали е јодот
Јодот е присутен во тироидните хормони,одговорен е за регулирање на функцијата на тироидната жлезда,го поддржува здравиот метаболизам и го помага растот и развојот.
Јодот е неопходен за развој на мозокот.
Мајкл Цимерман,професор и раководител на Лабораторијата за човечка исхрана во Одделот за здравствени науки и технологија на Швајцарскиот федерален институт за технологија (ETH) во Цирих и извршен директор на Глобалната мрежа на Меѓународниот совет за контрола на нарушувања со дефицит на јод ( ICCIDD), истакнува дека недостатокот на јод за време на бременоста може да го наруши растот и невроразвојот на потомството и да ја зголеми смртноста на доенчињата.Недостатокот на јод во детството го намалува соматскиот раст и когнитивните и моторните функции.
Јодот влијае не само на создавањето,туку и на одржувањето на когнитивните функции,концентрацијата и меморијата и е неопходен за сите возрасни групи. Најдобри извори на јод се алгите, морските риби и морските плодови.