Пет придобивки од калинките: Есенско овошје полно со антиоксиданси

popara28 септември, 20231min00
1695372448-pexels-engin-akyurt-3091381-1024x683

Калинката е во сезона од септември до јануари. Со потекло од Африка, се смета дека потекнуваат од земји долж Арапскиот Полуостров.

Калинката е одличен извор на хранливи материи, особено влакна, антиоксиданси, витамини од групата Б и одбрани минерали, пренесува РС.

Освен нивната сестрана употреба во кујната, еве неколку од главните причини зошто да ги јадете редовно.

1. Полна со антиоксиданси

Овошјето воопшто е богат извор на антиоксиданси, а калинката е најдобар пример за тоа. Постојат неколку различни антиоксиданси кои се наоѓаат во калинките – некои од неговите микронутриенти, како што е витаминот Ц, делуваат како антиоксиданти, како и антоцијаните, растително соединение кое исто така им дава на калинките нивната живописна нијанса.

„Постојат 700 милиграми полифенолни антиоксиданси во секоја порција од 2,3 милилитри сок од калинка“, вели Роксана Ехсани, спортски диететичар од Мајами. „Претходните истражувања покажаа дека сокот од калинка има дури и поголема антиоксидантна моќ од црвеното вино, сокот од грозје Конкорд или зелениот чај во просек“.

Важно е да се јаде (и пие) многу антиоксиданси бидејќи овие соединенија помагаат во борбата против слободните радикали, го намалуваат оштетувањето на клетките и штитат од болести, вели Лекси Мориарти, спортски диететичар. Покрај потенцијалот за намалување на ризикот од развој на одредени видови на рак и срцеви заболувања, храната богата со антиоксиданси како калинката може да придонесе и за здравјето на кожата, мозокот и очите.

2. Извор на влакна и полифеноли погодни за цревата

Диететските влакна се една од најмоќните хранливи материи кои се наоѓаат во калинките. Секоја чаша содржи 7 грама, што значително ги намалува дневните потреби за растителни влакна на просечниот возрасен човек (околу 25 g дневно за жени и 38 g на ден за мажи).

„Половина чаша семки од калинка содржи речиси 4 грама влакна“, вели Ехсани, додавајќи дека тоа е суштинска хранлива материја поврзана со здравјето на дигестивниот систем и контролата на шеќерот во крвта.

Калинките се исто така добар извор на полифеноли, кои можат да дејствуваат како пребиотици кои ги хранат добрите микроби.

3. Здравје на срцето

Некои велат дека одредена храна наликува на органи за чија функција придонесуваат. На пример, оревите се корисни за здравјето на мозокот и малку личат на човечкиот мозок. Слично на тоа, калинката, која малку личи на срце, го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Ова може да помогне да се објасни зошто калинката беше истакната како едно од најдобрите кардиопротективни плодови во прегледот за 2021 година. Тие можат да го зголемат добриот ХДЛ холестерол додека го намалуваат нивото на лошиот ЛДЛ холестерол, како и да го намалат крвниот притисок. Пиењето сок од калинка исто така може да го подобри протокот на крв и да ја намали ангина.

4. Може да ги подобри спортските перформанси

„Сокот од калинка може да помогне во спортските перформанси и да го забрза закрепнувањето од вежбањето, покажуваат истражувањата“, вели Ехсани.

Исто така, може да помогне да се подобри биорасположивоста на азотен оксид, кој му помага на вашето тело да ги добие хранливите материи што му се потребни за вежбање.

5. Ја подобрува контролата на шеќерот во крвта

Овошјето содржи природни шеќери, вклучувајќи ги и калинките, иако калинките дефинитивно се на листата на овошја со помала содржина на шеќер.

Дали луѓето со дијабетес можат да јадат калинки? 

Секогаш е важно прво да проверите кај вашиот здравствен тим, но во многу случаи, луѓето со дијабетес можат да јадат и да имаат корист од калинките. Всушност, ова овошје може да помогне да се задржи нивото на шеќер во крвта под контрола.

Студиите на животни и луѓе покажаа дека калинката може да го подобри нивото на шеќер во крвта на гладно кај оние со дијабетес.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma